
Ingredienser
- 1,5 dl Havregryn
- 5 dl Mjölk
- 100 g Smör
- 0,5 dl Strösocker
- 0,5 tsk Salt
- 1 pkt Jäst
- 12 dl Vetemjöl Samt extra till utbakning
Instruktioner
- Koka havregryn i 2,5dl mjölk till en lös gröt.
- Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält. Rör ner socker och salt.
- Smula jästen i matberedaren/bakmaskinen.
- Tillsätt 2,5dl knappt ljummen mjölk och rör om tills jästen löst sig.
- Blanda i gröten och arbeta in mjölet.
- Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt i bunke 30-40 minuter.
- Kavla ut till en platta ca 1cm tjock. Ta ut runda kakor, cirka 9cm i diameter.
- Nagga och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i 10 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 7-8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.
