
En kalasgod bladig, lätt smulig pirogdeg som Farmor brukar göra.
Ingredienser
- 7 dl Vetemjöl
- 0,5 tsk Salt
- 300 g Smör
- 1 st Ägg
- 0,5 tsk Ättiksprit 12%
- 1 dl Vatten Pastöriserat
Instruktioner
Degen
- Blanda mjöl och salt i en skål. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
- Blanda ägg, vatten och ättiksprit och tillsätt det.
- Arbeta raskt ihop degen och låt vila kallt i minst en timme.
- Kavla ut degen till en avlång fyrkant.
- Vik den i tre delar. Först på ena hållet, sedan på det andra hållet, som när man viker ihop en handduk. Vikningen gör att degen blir bladig.
Utbakning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla ut den vikta degen till en fyrkant ca 40x40cm.
- Sporra eller skär den till 16 fyrkanter, eller ta ut rundlar med mått om ca 10cm i diameter.
- Lägg på fyllning och pensla kanterna med vatten. Vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.
- Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
- Serveras med en god grönsallad. De kan frysas, och kan enkelt värmas strax före servering.
Anteckning
Mycket goda piroger.
Kalorierna avser exklusive fyllning.