Farmors pirogdeg

En kalasgod bladig, lätt smulig pirogdeg som Farmor brukar göra.
Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 16 st
Kalorier 233 kcal

Ingredienser
  

  • 7 dl Vetemjöl
  • 0,5 tsk Salt
  • 300 g Smör
  • 1 st Ägg
  • 0,5 tsk Ättiksprit 12%
  • 1 dl Vatten Pastöriserat

Instruktioner
 

Degen

  • Blanda mjöl och salt i en skål. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
  • Blanda ägg, vatten och ättiksprit och tillsätt det.
  • Arbeta raskt ihop degen och låt vila kallt i minst en timme.
  • Kavla ut degen till en avlång fyrkant.
  • Vik den i tre delar. Först på ena hållet, sedan på det andra hållet, som när man viker ihop en handduk. Vikningen gör att degen blir bladig.

Utbakning

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Kavla ut den vikta degen till en fyrkant ca 40x40cm.
  • Sporra eller skär den till 16 fyrkanter, eller ta ut rundlar med mått om ca 10cm i diameter.
  • Lägg på fyllning och pensla kanterna med vatten. Vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.
  • Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
  • Serveras med en god grönsallad. De kan frysas, och kan enkelt värmas strax före servering.

Anteckning

Mycket goda piroger.
Kalorierna avser exklusive fyllning.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating